KAŻDY RODZAJ NAPOJU MA SWÓJ WŁASNY RODZAJ SZKLANEK I KIELISZKÓW

„Bez przyzwoitego naczynia wino traci połowę swojego uroku. Picie burgunda z kieliszka do likieru jest jak słuchanie orkiestry symfonicznej z zakrytymi uszami”.

Friedrich Siegel, znany krytyk wina.

CO TO JEST KRYSZTAŁ?

Kryształ to rodzaj szkła, który zawiera co najmniej 24% tlenku ołowiu. Dodatek ten, mówiąc językiem jubilerów, zapewnia „grę światła”, a także zwiększa plastyczność materiału – wszystko to umożliwia wystawienie kryształu na cięcie i rzeźbienie. Takie procedury pozwalają kryształowi, podobnie jak drogocennym kamieniom, pełniej wyrazić swoje piękno.

Kryształ otrzymał swoją nazwę przez analogię do kryształu górskiego, którego nazwa z kolei pochodzi od greckiego słowa „crystallos”, co tłumaczy się jako „lód”. Tworzenie kryształu było praktykowane w starożytnym Egipcie i Mezopotamii u zarania produkcji szkła. Jednak w obecnej formie kryształ został uzyskany dopiero w 1676 roku przez angielskiego mistrza George’a Ravenscrofta.

CZYM JEST KRYSZTAŁ I CZYM RÓŻNI SIĘ OD SZKŁA?

Kryształ to odwieczna, ponadczasowa klasyka, która przepełnia każde mieszkanie mieniem się swojego blasku zarówno w dni powszednie, jak i święta. Moda na kryształ nie mija od wielu lat.

Kryształ jest jednym ze wskaźników poziomu życia, a także przedmiotem luksusu i szczególnej uwagi kolekcjonerów.

JAKA JEST RÓŻNICA MIĘDZY KRYSZTAŁEM A SZKŁEM

Kryształ i szkło to dwa materiały wykonane przy użyciu zupełnie innych technologii iz różnych materiałów. To właśnie te dwa czynniki determinują różnice między nimi, w tym w kategoriach cenowych.

Po pierwsze, szkło i kryształ mają różną przewodność cieplną. Szkło jest cieplejsze w dotyku i szybko nagrzewa się w dłoniach, a kryształ chłodzi skórę.

Po drugie, kryształ jest znacznie mocniejszy. Można go złamać, ale jest to trudniejsze. Po rozbiciu szkło rozpada się na duże kawałki, a kryształ rozpada się na małe fragmenty. Z czasem na szkle pojawiają się rysy, pęknięcia, matowienie. Nie dzieje się tak w przypadku kryształu.

Ponadto, jeśli spojrzysz na obiekt przez szkło, obraz zostanie nieznacznie powiększony. Z drugiej strony kryształ da bifurkację obiektu bez powiększenia.

Wreszcie kryształ w przeciwieństwie do szkła ma charakterystyczny dźwięk. Kiedy dotykają się dwa kawałki kryształu, rozlega się narastający, długo brzmiący huk. Szkło emituje tylko głuchy odgłos.

Wszystkie powyższe czynniki sprawiają, że kryształ jest kosztownym przedmiotem kolekcjonerskim. Wykonując wyroby kryształowe, są one zawsze zdobione grawerem, starannie wypolerowane, a do ich dekoracji używa się złota i matowania.

Większość osób serwujących stół uroczysty stanęła przed takim problemem, jak wybór „odpowiedniego” kieliszka do określonego rodzaju alkoholu. I nie jest to zaskakujące, ponieważ wielu z nas nie docenia znaczenia wyboru odpowiedniego naczynia, tym samym pozbawia się znacznej ilości przyjemności. Naczynia są jednym z najważniejszych elementów kultury spożywania alkoholu. Dobry koniak i wino potrzebują odpowiednio dobranego kieliszka – tak jak każdy, nawet najdroższy diament, potrzebuje dobrego szlifu. Kieliszek to rodzaj pryzmatu, który załamuje się, przez który trunek pojawia się przed nami zgodnie z zamierzeniami winiarza.

FUNKCJE ROZMIARU I KSZTAŁTU

Naczynia na alkohol mogą mieć różne kształty: w kształcie jabłka, tulipana, proste, rozwinięte. Na przykład kieliszki w kształcie jabłka i tulipana pozwalają w całości wydobyć aromat wina lub koniaku. Wlewa się do nich gęste, dojrzałe wina. Kierowanie napoju do odpowiednich kubków smakowych na języku zależy od kształtu naczynia. Na przykład „słodki” smak języka to jego czubek, a „gorzki” to grzbiet. Smaki „kwaśny” i „słony” znajdują się pośrodku. Kształt kieliszka zmusza nas do trzymania głowy tak, aby wygodniej było pić. Szerokie i otwarte kieliszki zmuszają do popijania małych łyków, a do picia z wąskiej szklanki z odrzuconą głową. Tak więc napój trafia do różnych stref smakowych.

Liczy się nie tylko kształt samego szkła, ale także jego nóżek. Szklanki do ciepłych napojów mają wysoką, prostą nóżkę. Kieliszki na krótkich nóżkach przeznaczone są do schłodzonych napojów i win.

Ogólna zasada doboru przyborów do napojów alkoholowych jest następująca: do win czerwonych potrzebne są duże kieliszki (120-150 g), do win białych średnie kieliszki (65-90 g), a do napojów spirytusowych małe. Po nalaniu napoju do szklanek rozpoczyna się proces parowania. Najlżejsze zapachy – kwiaty i owoce – sięgają krawędzi kieliszka. Środek wypełniony jest aromatami roślinnymi, ziemistymi i mineralnymi. Najcięższe zapachy – alkohol i drewno – pozostają na dnie.

DEKANTER

Dekanter czyli karafka – to naczynie szklane lub kryształowe, do którego wlewa się wino przed podaniem. Podczas dekantacji następuje proces napowietrzania, czyli nasycenie win tlenem, wygładzenie rześkich tonów, smak robi się szlachetniejszy i bardziej nasycony.

Wino rozlewa się delikatnie wzdłuż ścianki naczynia, aż w butelce pozostanie około dwóch lub trzech łyżek stołowych napoju. To oddzieli wino od osadu, co nieuchronnie występuje w winach dojrzałych i dość często u młodych.

Dekantujcie wina! Jest to o wiele bardziej poprawne niż serwowanie wina na stole bezpośrednio w butelce, zarówno pod względem smaku, jak i estetyki!

LAMPKI ORAZ KIELISZKI DO WINA

W restauracjach lampki i kieliszki dobierane są nie tylko pod względem objętości, ale także kształtu. Wszak wino to najszlachetniejszy napój, którego aromat w całości ujawnia się dopiero w kieliszku o pożądanym kształcie.

Kieliszki wyróżnia się w kształcie jabłka, tulipana, proste i wypukłe (rozwinięte).

Do serwowania gęstych, ekstrakcyjnych, dojrzałych win o złożonym bukiecie preferowane są jabłka i tulipany. Kieliszki proste i wypukłe (rozwinięte) służą do serwowania młodych win białych i różowych, których bukiet jest mniej intensywny.

Do serwowania wermutów i innych win wzmocnionych i deserowych, które są dobre jako aperitif, preferowane są małe proste kieliszki o kształcie żołędzi o pojemności 75 – 90 ml.

Kieliszki do win białych powinny mieć małą miskę i dość wysoką nóżkę, ponieważ białe wina pije się schłodzone. Mała pojemność kieliszka (100 ml) powoduje, że wino wypija się szybciej i nie nagrzewa się w kieliszku. W przypadku win białych preferowane są kieliszki proste i lekko wydłużone. W przypadku dojrzałych win białych można użyć kieliszków w kształcie tulipana o małej pojemności.

Wymiary kieliszków do wina różowego są takie same, jak w przypadku win białych, ponieważ wino różowe pije się również schłodzone. Wina różowe są zwykle młode, świeże, musujące, dlatego brzegi kieliszków muszą być rozwinięte.

Kieliszki do czerwonego wina mają zwykle kształt jabłka lub tulipana. Aby jak najlepiej wyczuć aromat czerwonych win, kieliszki te mają często dużą pojemność (200-300 ml) i są wypełnione do połowy. Wysokość kieliszka do czerwonego wina może być niższa niż wysokość kieliszka do białego wina przy znacznie większej pojemności. Wina czerwone pije się w temperaturze pokojowej, więc wysokość nóżki kieliszka nie ma większego znaczenia.

KIELISZKI DO SZAMPANA

W przypadku szampana istnieją dwa rodzaje kieliszków, które nie są do siebie podobne: flet i coupe de champagne. Flet (przetłumaczony z angielskiego „flute”) to wysokie i cienkie szkło z długą nóżką. Jego objętość wynosi około 180 ml. Wąskość i wysokość pomagają wydobyć złożony smak napoju. Z kieliszków tego kształtu należy pić lekki świeży szampan, wytrawny lub brut.

W tym przypadku na pierwszy plan wysuwa się przyjemne uczucie mrowienia od bąbelków. W każdym razie szampan wlewa się do kieliszków z długą nóżką. Odbywa się to specjalnie po to, aby dłoń nie dotykała kieliszka i jej nie ogrzewała – piją schłodzonego szampana. Takie szkło pozwala dostrzec grę bąbelków, a jednocześnie dzięki wąskiej szyjce nie pozwala na zbyt szybkie zniknięcie pienistej nasadki. Kieliszki są wypełnione szampanem nie więcej niż do połowy, aby w pełni ujawnić smak i aromat napoju.

KIELISZKI DO MARGARITY

Kieliszek do Margarity ma kształt kremanki. Oprócz koktajlu Margarita i jego odmian, kieliszek ten może służyć jako koktajl Daiquiri, a także inne tropikalne koktajle o niskiej zawartości alkoholu

KIELISZKI DO MARTINI

Kieliszek do martini i koktajlowy można rozpoznać na pierwszy rzut oka: ma trójkątny kształt i długą, cienką nóżkę. Objętość – 180-200 ml. Oprócz martini podaje się również koktajle niewymagające dodatku lodu.

Kieliszek do koktajli Martini. Naczynie (kieliszek do martini, kieliszek koktajlowy) jest przeznaczone do napojów chłodzonych, bez lodu. Nazywany jest również kieliszkiem koktajlowym, który nazywa się „Martini”. Ten napój jest podawany w tym konkretnym naczyniu. Jest przeznaczony do koktajli mrożonych o średniej objętości. Lód jest całkowicie niedopuszczalny dla tego kształtu. Nie używaj tego kieliszka do samodzielnych napojów. Pomimo nazwy jest to niedopuszczalne nawet dla wermutu Martini. Naczynie można łatwo odróżnić wizualnie. Ścianki szkła tworzą najszerszy lejek. Szkło od samej podstawy zaczyna szybko się rozszerzać. Nie charakteryzuje się płynnymi przejściami, które wyróżniają inne typy. Wizualnie przypomina trójkąt. Produkt posiada cienką nogawkę. Jest to jedyna szklanka, która pozwala pijącemu z niej nie odczuwać palcami temperatury zawartości, a tym samym jej nie ogrzewać.

SZKLANKI TYPU HIGHBALL

Highball – jedna z najpopularniejszych obecnie szklanek. Ma cylindryczny kształt, a objętość highballów wynosi zwykle 240-350 ml.

Szklanka przeznaczona zarówno do koktajli bezalkoholowych, jak i alkoholowych. W dodatku taka szklanka nadaje się do dużej ilości napojów bezalkoholowych, więc jest wszechstronna i chyba niezastąpiona w każdym barze.

Napoje typu „longdrink” z lodem i dodatkiem sody są bardzo wygodne do picia z highballów. Często w kawiarniach i barach w szklance „highball” można zobaczyć sok, wodę mineralną lub sodę.

KIELISZKI DO WIN DESEROWYCH

Podawane do win deserowych, madery, porto i sherry. Należy wypełniać dane naczynie 0,5-1,0 cm do krawędzi. Pojemność kieliszka 75-100 ml.

KIELISZKI DO WHISKY "SNIFTER"

Snifter czyli kieliszek do whisky. Kształt sniftera (od angielskiego słowa „sniff”) został zaprojektowany specjalnie w celu ukazania wszystkich odcieni koniaku. Kubek kieliszka idealnie układa się w dłoni, której ciepło w pełni ujawnia złożony aromat napoju.

Szkło jest wypełnione do wysokości równej najszerszej części szkła. Snifery służą do: brandy, koniaku, calvados i armaniaku. Pojemność kieliszka 250-875 ml.

SZKLANKA DO WHISKY

Naczynie na whisky to zwykle prosta, szeroka szklanka z grubym dnem, w kształcie sześciokąta lub ośmiokąta. Taka szklanka jest wypełniona w 1/3, reszta objętości jest wypełniona lodem lub sodą. Możesz też pić czystą whisky. Pojemność szklanki 300 ml.

KIELISZEK DO PIWA

Naczynie na piwo różni się kształtem od szklanki do napojów bezalkoholowych. Naczynie na piwo przypomina podłużną beczkę z wąską szyjką lub przypomina elegancką szklankę w kształcie tulipana. Pojemność kieliszka 300-500 ml.

KIELISZKI DO WÓDKI

Podawany z wódką, nalewkami i likierami. Naczynie o prostym przekroju bez nóżki. Wypełnia się bez sięgania do krawędzi o 0,5 cm. Pojemność kieliszka 50 ml.

Add to cart